3 Temmuz 2008 Perşembe

Duyuru: Provokasyon Bildirisi - EZLN

Geleceğin İyi Yönetimi Konseyine Giden Yol’dan (Junta de Buen Gobierno El Camino del Futuro)

La Garrucha, Chiapas, Meksika

Meksika ve Dünya halkına, Dünyada ve Meksika’da Öteki Kampanya’daki yoldaşlara, ulusal ve uluslararası haber yayma araçlarına, insan hakları savunucularına, dürüst hükümet-dışı örgütlere.

Geleceğin İyi Yönetimi Konseyine Giden Yol, aşağıdaki bildiriyi ilan eder:

1. Güneydoğu saatiyle sabah saat 09:00’da askeri muhafızlar ve kamu güvenliği polisi, belediye güçleri ve adli polisçe, iki büyük tır ve üç kamyon asker, 2 kamyon kamu güvenliği polisi, ayaklanmalarda kullanılan tanklar ve bir kamyon dolusu adli gücünden oluşan bir konvoy görüldü.

2. Topu topu 200 kadar provokatör vardı.

3. Garrucha kentine girmeden önce, kentin yaklaşık 30 metre kıyısındaki Caracol karargâhlarında, konvoydaki 3 kamyon durdu ve kamyondan bizim kolektif mısır tarlamıza giden yolu kullanarak Garrucha kentinini arkasına doğru geçmek üzere 4 asker indi. Halk konvoyu uzaklaştırmak niyetiyle harekete geçti ve organize oldu. Askerler derhal kamyonlarına geri döndüler ve yol boyunca devam ettiler. Bu öndekiler insanları korkutuyorlardı, onlar öteki provokatörleri beklerken fotoğraf çekiyorlar ve görüntü alıyorlardı.

4. Patiwitz’den askerlerin konuşlandığı bölgeye ulaştıklarında, başka bir provokasyonu gerçekleştirmekle uğraşmayı sürdüren bir diğer askeri konvoy onlara katıldı.

5. Chapuyil olarak bilinen Rancho Alegre topluluğuna ulaştılar.

6. Kamyonlarından indiler ve bölge halkını tarlalarında marihuana yetiştirmekle suçlayarak bütün halkın Zapatista destek üssünden olduğu Hermenegildo Galeana kentine doğru yöneldiler.

7. Garrucha Zapatista bölgesindeki, otonom yönetimler de dahil olmak üzere bütün halk, böyle tarlaların var olmadığı gerçeğinin şahididir. Zapatistalar burada kendi mısır tarlalarında ve muz plantasyonlarında çalışırlar. Onlar özgürlük, adalet ve demokrasi için mücadele etme ve her türlü provokasyona direnme amacındalar.

8. 100 civarında asker, 10 kamu güvenliği polisi ve 4 askeri yetkili Galeana kentine yöneldi. Zapturaptçılar, tepedeki arazilerde tanınmamak ve insanların kafasını karıştırmak için yüzlerini boyamışlardı. Bir süre yolda yürüdüler ve şehir yolundaki tepelere gittiler.

9. Federal Konvoy Ocosingo belediye polisinden Feliciano Román Ruiz adıyla bilinen bir adam tarafından yönlendiriliyordu.

10. Genç, yaşlı, kadın, erkek tüm Galeana yöre halkı, karşılarına ne çıkarsa çıksın, kendilerini askerleri püskürtmek için organize etmişlerdi.

11. Askerlerle yolun ortasında karşılaştılar ve hararetli bir tartışma başladı. Genç, yaşlı, kadın, erkek tüm Zapatistalar onlara açıkça “Geldiğiniz yere gidin, burada size ihtiyacımız yok, biz özgürlük, barış ve demokrasi istiyoruz, askerleri değil” diye haykırdılar.

12. Askerler “Buraya geldik çünkü burada marihuana olduğunu biliyoruz ve her koşulda biz bunu engelleyeceğiz” dediler. Bundan sonra insanlar ellerine pala, kürek, taş, sapan, halat ne geçirirlerse kullandılar ve onları püskürttüler.

13. Askerler “Peki, bu seferlik daha fazla ileri gitmiyoruz ama iki hafta içinde döneceğiz ve ne olursa olsun oraya gireceğiz” dediler.

14. Onları 40 asker ve 10 polisten oluşan 9 araçlık bir konvoyun beklediği San Alejandro adlı başka bir Zapatista destek üssünün yolunu tuttular.

15. Yollarına giderlerken, kentin tek besin kaynağı olan mısır tarlaları tahrip ettiler.

16. Zapatista kenti San Alejandro’da 60 acımasız ajan bir çatışma için hazır halde konuşlanmışlardı.

17. İnsanlar yine harekete geçtiler ve federal güçleri püskürtmek için ellerinde ne varsa onu kullandılar.

18. Toniná, Patiwitz ve San Quintín’den gelen askerler de çatışmaya katıldılar.

19. Meksika ve Dünyanın tüm insanları, bilmenizi isteriz ki;

Her çeşit baskıcı gücün köpeklerini üzerimize salan Başkan Felipe Calderón, Vali Juan Sabines ve Ocosingo belediye başkanı Carlos Leonel Solórzano tarafından provoke edilen yeni bir çatışmanın gerçekleşmesi an meselesidir. Bizler uyuşturucu tüccarı değiliz. Biliyorsunuz ki bizler Dünyanın ve Meksika’nın kız ve erkek kardeşleriyiz. Onların biz Zapatistalar için geldikleri ortada. Kötü yönetimin bu üç unsuru bizim için geliyor ve biz “toprağımız için yaşıyoruz ve özgürlük için ölürüz” sloganımızda da söylendiği gibi her ne şekilde olursa olsun direnmeye hazırız.

20. Meksika ve Dünya halkı, bizim mücadelemizin barışçıl olan politik bir mücadele olduğunu biliyorsunuz. “Lacandon Ormanı’ndan Altıncı Bildiri”de dendiği üzere Öteki Kampanya barışçıl ve politik bir mücadeledir. Sadece şiddet provokasyonunun nereden geldiğine bir bakın.

21. Öteki Kampanya’nın Meksika ve diğer ülkelerdeki yoldaşları, tetikte olmanızı istiyoruz çünkü askerler iki hafta içinde yeniden geleceklerini ilan söylediler. Biz savaş istemiyoruz. Biz adil ve saygın bir barış istiyoruz. Ancak bizimle çatışmak amacıyla Zapatista destek üslerinin yerleşim bölgelerine geldiklerinde, kendimizi savunmaktan, onlara direnmekten ve onları püskürtmekten başka bir seçeneğe sahip değiliz.

22. Size bütün anlatabileceğimiz, provokasyonun nerden geldiğine bakmanız ve görmeniz. Sizleri neler olduğundan haberdar ediyoruz, umarız ki tam zamanında.

Tüm söylememiz gereken bu.

Saygılarımızla.

4 Haziran 2008

La Junta de Buen Gobierno / İyi Yönetim Konseyi
Elena Gordillo Clara Claribel Pérez López
Freddy Rodríguez López Rolando Ruiz Hernández


rosa luxemburg dediği gibi "parti kitlelere kendi eylemini anlata bilmeli"


Hiç yorum yok: